Gå til innholdet

Fårikål på hytta – klassisk tradisjon og 5 eksotiske vrier

Høsten på hytta betyr fyr i peisen, ullpledd over skuldrene og en gryte som putrer på komfyren mens

regnet trommer på taket. Når vi samler venner og familie til et skikkelig høstmåltid, finnes det knapt noe

mer norsk enn fårikål. Fårikål er ikke bare en rett. det er tradisjon, nostalgi og følelser i hver eneste

munnfull. Men hva skjer hvis vi lar denne norske klassikeren møte krydder og smaker fra resten av

verden? Her får du oppskrift på den tradisjonelle fårikålen – og fem spennende vrier som gir gryta et nytt

liv.

 

Litt historie om fårikål

Fårikål ble første gang omtalt på 1800-tallet, og har røtter i både norske og europeiske gryteretter. Lam var

en festrett, mens kål var billig og tilgjengelig for alle – sammen ble det en rett som både var luksus og

hverdagsmat. I dag er fårikål Norges nasjonalrett, og serveres gjerne når høsten setter inn. Idag feires fårikålens dag , den siste torsdagen i september

Klassisk norsk fårikål

 

Ingredienser:

1,5 kg lammekjøtt (høyrygg, nakke eller bog)

1,5 kg hodekål, delt i båter

3 ts hel sort pepper

2 ts salt

5 dl vann

 

Slik gjør du:

1. Legg kjøtt og kål lagvis i en stor gryte.

2. Strø salt og hel pepper mellom lagene.

3. Hell på vann.

4. La småkoke under lokk i 2–3 timer, til kjøttet er mørt.

5. Server med kokte poteter og flatbrød.

 

Indisk fårikål med curry

 

Ingredienser:

1,5 kg lammekjøtt

1,5 kg kål

2 ss smør eller olje

2 løk, finhakket

4 hvitløksfedd, finhakket

1 ss fersk ingefær, revet

2 ss garam masala

2 ts gurkemeie

1 ts chili (pulver eller fersk)

1 boks hakkede tomater

5 dl vann eller kraft

Salt etter smak

 

Slik gjør du:

1. Fres løk, hvitløk og ingefær i smør/olje.

2. Tilsett krydder og la det surre kort.

3. Legg i kjøtt og kål lagvis.

4. Tilsett tomater og vann.

5. La koke i 2–3 timer. Server med naan eller ris.

 

Thailandsk fårikål med kokos og chili

Ingredienser:

1,5 kg lammekjøtt

1,5 kg kål

2 ss rød karripasta

1 boks kokosmelk

3 dl vann

1 ss fiskesaus

2 ss limejuice

1 rød chili, skivet

Frisk koriander til topping

 

Slik gjør du:

1. Legg kjøtt og kål lagvis i gryta.

2. Tilsett karripasta, kokosmelk, vann og fiskesaus.

3. Kok til kjøttet er mørt.

4. Smak til med lime og chili.

5. Server med jasminris.

 

Italiensk fårikål med rødvin og tomat

 

Ingredienser:

1,5 kg lammekjøtt

1,5 kg kål

2 ss olivenolje

2 løk, hakket

3 hvitløksfedd, hakket

2 gulrøtter, skiver

1 boks hakkede tomater

3 dl rødvin

3 dl vann/kraft

2 ts oregano

1 ts rosmarin

Salt og pepper

 

Slik gjør du:

1. Fres løk, hvitløk og gulrøtter i olje.

2. Tilsett kjøtt og brun lett.

3. Legg i kål og krydder.

4. Hell over vin, tomater og vann.

5. Kok i 2–3 timer. Server med brød.

 

Mexicansk fårikål med chili og lime

 

Ingredienser:

1,5 kg lammekjøtt

1,5 kg kål

2 ss olje

2 løk

2 hvitløksfedd

2 ss chilipulver eller chipotle

1 boks mais

1 boks svarte bønner (skylte)

5 dl vann/kraft

Saften av 2 lime

Frisk koriander

 

Slik gjør du:

1. Fres løk og hvitløk i olje.

2. Tilsett chili og kjøtt.

3. Legg i kål, mais og bønner.

4. Hell på vann/kraft.

5. Kok i 2–3 timer. Smak til med lime og koriander.

 

Gresk fårikål med sitron og feta

Ingredienser:

1,5 kg lammekjøtt

1,5 kg kål

2 ss olivenolje

1 løk

3 hvitløksfedd

1 ts oregano

1 ts timian

1 sitron (saft og skall)

5 dl vann/kraft

150 g fetaost til topping

 

Slik gjør du:

1. Fres løk og hvitløk i olje.

2. Legg lagvis kjøtt og kål.

3. Tilsett krydder, sitron og vann.

4. Kok i 2–3 timer.

5. Topp med smuldret feta og frisk oregano ved servering.

 

Fårikål = ekte hyttemat

Fårikål passer perfekt på hytta fordi det lager seg selv mens du er ute på tur. Gryta kan stå på komfyren i

timevis, og når du kommer inn til lukten av lam, kål og krydder, er stemningen komplett. Vil du sette

prikken over i-en på høststemningen, er det ikke bare maten som teller: levende lys, ullpledd og hyttepostere på veggene gjør like mye for opplevelsen.

 

Har du rester igjen etter fårikålen? Perfekt! Kanskje vi lager ett innlegg om hvordan du bruker restene til nye gode hyttemåltider. Følg med i nyhetsbrevet eller på bloggen vår for oppskrifter.

 

Norsk nettbutikk - Leveres i løpet av  3-6 virkedager

Fri frakt fra 899- 

Adresse
Thorbjørnsens gate 16, 3188 Horten
Telefon
45842299
E-postadresse
post@wallpix.no
Foretaksregisteret
919802537
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business